Bep Dijkhuizen en Zarah

 

 

 

Wie is Bep ?

Ik verdiep me nu al ruim 15 jaar intensief en op verschillende manieren in het wezen van paarden, hun natuurlijke leefomstandigheden en de daaruit voortvloeiende kracht en zachtheid. In maart 2007 ben ik gestart met Zarah’s Hoeve, Centrum voor Mens en Paard.

Het werken met de paarden combineer ik met mijn werk- en levenservaring in het werken jongeren en volwassenen die op psycho-sociaal en onderwijsgebied in de knel zitten. In mijn beroepsleven heb ik al 30 jaar ervaring met het begeleiden van deze doelgroepen, de methodiekontwikkeling om deze jong-volwassenen in het onderwijs terug te krijgen en ze naar een diploma te leiden. En daarmee hun zelf-vertrouwen te ontwikkelen. Daarvoor was het nodig docenten te trainen in een andere aanpak en het management te stimuleren de nodige voorwaarden te creëren.

Halverwege de jaren ’90 stapte ik voor het eerst van mijn leven op een paard. Ik had er geen idee van dat deze stap mijn leven zo ingrijpend zou veranderen. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Via deze wereld heb ik -voor mij- veel nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden opgedaan. Er zijn bijzondere en inspirerende vriendschappen ontstaan. Ik ben daardoor als mens enorm gegroeid.

Het eerste halfjaar dat ik paard reed, riep ik telkens: ‘ik ben wel bang, maar ik ben niet bang’. Ik had geen echte angst. Ik was angstig voor het gevoel geen houvast te hebben, maar mijn basisgevoel was vertrouwen; ik vertrouwde het paard dat mij op zijn rug liet zitten. Ik werd gedragen en ervoer een sensatie van ‘samen een beweging maken, van dansen met je paard’. Al gauw merkte ik dat er ook iets anders gebeurde: mijn energie begon te stromen en ik voelde me beter nadat ik gereden had dan ervoor; vermoeidheid en spanning waren weggevloeid.

Ik merkte dat de paarden me enorm gingen fascineren. Normaal zou ik al lezend een nieuwe wereld verkennen, maar nu wilde ik alleen maar ervaren wat er met ons samen gebeurde. De eerste tijd heb ik geen paardenboek gelezen. Ik wilde wel voortdurend in de nabijheid van paarden zijn. Na twee jaar nam ik de beslissing ‘hier wil ik meer mee gaan doen, meer van weten’. Ik zocht en vond een opleiding (ISPH) en verhuisde van stad naar het platteland. Vervolgens ‘kocht’ ik het paard waar ik op dat moment in de manege mee reed. Hoewel het toen al voelde alsof zij mij uitkoos en met me mee wilde!

Grensverleggend

Dit paard - Maroz - heeft me de afgelopen jaren op mijn pad gezet, ze heeft me voor nieuwe vraagstukken gesteld zodat ik telkens op zoek ging naar nieuwe wegen. We zijn samen gegroeid. Ze maakt dingen in mij los die tot dan toe diep verborgen gebleven waren: mijn kracht, vertrouwen, liefde en angst. Ik moest een leider voor haar worden. Zij werd een leraar voor mij.

Ik ben verbonden geraakt met Paarden, sindsdien heb ik mijn spirituele/kosmisch bewustzijn ontwikkeld. Paarden zijn gids op mijn levenspad. Dank jullie wel!

Activiteiten op paarden gebied

v Freestyle cursussen Emiel Voest 1998, daarna nog vele workshops
v 1998 Mijn eerste paard: Maroz 
v Basisjaar International School for Professional Horsemanship 1999 docenten: Erik Laarakker, Emiel Voest (freestyle), Wieke Huisman (TTeam). Eveline Hekkenberg (Homeopathie), Wim Back (anatomie paard), Machteld Dierendonck ( )
v Cursussen gebruik Bachremedies/ Essentiële Oliën Silverlinde 1999-2001
v Cursus osteopathie ICREO (Stefan Alen) 2000
v Cursus fysiotherapie voor paarden (Solange Schrijer) 2000
v Cursussen TTeam Wieke Huisman, Nelleke Deen en Angèle van Tilburg 1999- 2005
v Rijles en diverse workshops van Nicole Zoet-Oostmeijer; energetisch werken met paarden 2002 -2007
v Rijles Angèle van Tilburg 2008 - heden
v Opleiding natuurgeneeskundig therapeut 2003 - 2006 Silverlinde specialisatie Bach remedies en Essentiële Oliën, energetische werken met paarden
v Cursus massage bij paarden Nelleke Deen 2005
v Basismodule opleiding equitherapeut 2007 in Gent België

 

Op mensen gebied

v Docent, coach, trainer Agogiek; Volwassenen Educatie;niveau HBO + 2 jaar (nu Masters opleiding) ’87 - ’89, Nijmegen
v Yoga 1982 - 1996, Nijmegen
v Reiki 1 en 2, 2001 - 2003 Berkane, Bergen op Zoom
v Diverse cursussen bij Berkane: chakra’s, energetisch werken
v Verschillende bestuursfuncties in onderwijsprojecten.

 

 

Wie is Zarah?

Zarah kwam in 2004 in mijn leven, als een onverwacht cadeau. Ze zat als veulen verstopt in de merrie die een vriendin aan mij overdroeg. We wisten niet van haar bestaan tot de buik van haar moeder wel heel dik werd. Op 30 juni 2004, ongeveer 01.15 stond ze voor het eerst op haar wankele lange benen naast haar moeder Estrella. Een paar meter verder stond Maroz, mijn eerste merrie. Die nacht heb ik bij hen gezeten en het licht zien worden.

Een dag later had ik ook de naam voor haar: Zarah. Op z’n Spaans, omdat haar moeder uit Argentinië komt. Zarah (Sara) staat voor een zachte en sterke vrouw die onbaatzuchtig is en in staat is zich weg te cijferen in het belang van het grote geheel. Dat paste bij haar uitstraling in die eerste dagen. En nu ze al weer 5 is, blijkt ze zich ook op die manier ontwikkeld te hebben.

De afgelopen jaren is ze druk bezig geweest op te groeien, ze is ondertussen groter dan haar moeder. Ze is een stabiel, zeer nieuwsgierig paard geworden met een heleboel witte stippen her en der. Rustig aan leert ze dingen die een volwassen paard nodig heeft om te functioneren in deze wereld. Ze draagt de mens met plezier op haar rug en geeft hen een stevig en veilig gevoel. Ze komt uit zichzelf naar mensen toe die komen voor de paardentherapie en gaat voor hen de wei uit om aan het werk te gaan.

Onverwacht hoorden er dus in 2004 drie merries bij mij: Maroz, Estrella en Zarah. Dat maakte me duidelijk dat ik wel verder moest met mijn plannen om mijn ‘ding’ te gaan doen met de paarden.

Daarom heb ik het bedrijf dat ik gestart ben ook haar naam meegegeven … Zarah’s hoeve, Centrum voor Mens en Paard.