Therapie met behulp van paarden

 

 

 

Coaching en psycho -therapie met paarden is in Nederland nog redelijk onbekend. In Duitsland, de Scandinavische landen en de VS is dit al een hele grote markt.

 

"Het paard als coach / als co-therapeut"

Vaak wordt de vraag gesteld: ‘wat maakt het paard zo geschikt als co-therapeut?’ Het antwoord komt als je naar hun oorspronkelijke manier van leven kijkt.

 

Paarden onder elkaar

Paarden zijn prooidieren, dat betekent dat ze - als ze in de vrije natuur leven - gegeten worden door roofdieren. Ze leven daarom in groepen (harems) om te overleven. De groep waakt om beurten over de veiligheid van àlle groepsleden. Voortdurende onderlinge communicatie is nodig als waarschuwingssysteem. Men ziet aan elkaars lichaamstaal of er mogelijk gevaar dreigt van een naderend roofdier dat op jacht is. Dat is de reden dat paarden zo gevoelig zijn en sterk gericht op wat er in hun omgeving gebeurt. Het meest belangrijke is dat het paard zich veilig voelt.

Bij paarden is niemand de ‘baas’. Ze volgen de leidende merrie die weet waar ze naar toe gaan als er gevaar is. De hengst beschermt de kudde aan de achterkant.

 

Paard en de mens

Het bovenstaande maakt dat paarden experts zijn in het lezen van lichaamstaal. Dat geldt ook voor de lichaamstaal van de mens bij wie het paard op dat moment is. De mens moet namelijk voor de veiligheid zorgen; hij is op het moment dat hij werkt met het dier, de leider. Wat iets heel anders is dan ‘de baas’.

Het paard spreekt voor veel mensen ook tot de verbeelding door zijn snelheid, kracht en oorspronkelijke “ongebondenheid”. Het paard heeft zich al vroeg aangesloten bij de mensen en een dienende rol vervuld. Eeuwen lang was het paard ons belangrijkste vervoermiddel, ons middel om de wereld te verkennen en ons te ontwikkelen.

Paarden hebben nog een betekenis voor mij: zij zijn de spirituele verbinding tussen de kosmos en moeder aarde.

 

Omgaan met paarden dicht bij de oorspronkelijke manier

 

Manier van werken

Je kiest uit de beschikbare paarden het dier dat je het meest aanspreekt. Je haalt het paard uit de wei, maakt kennis, doet er grondwerk mee, poetst en gaat dan -eventueel- rijden. Het rijden gaat in het begin zonder zadel en hoofdstel, maar wel aan de lange lijn.

Het is vooral belangrijk dat je de beweging van het paard leert voelen in je eigen lichaam. En dat je leert mee bewegen in het ritme van het paard. Door zonder zadel te rijden ervaar je de warmte van het paardenlijf en heb je optimaal contact.

Je leert op deze manier je evenwicht /je balans te houden en ontspannen adem te halen.

Als afsluiting verzorg je het paard, bedankt het en brengt het terug in de groep.

 

Doelstelling

Kennis, Inzicht en Vaardigheden ontwikkelen om op een natuurlijke manier met paarden om te gaan. Daarnaast ontspanning en vergroting van het zelf-bewustzijn / zelf-vertrouwen, het zelf-standig handelen.

 

Rol van de begeleider/therapeut

Bep is de begeleider en zij helpt je te ontspannen, vertaalt de reacties /het gedrag van het dier voor je en stelt vragen wat dat voor je betekent. Zij zorgt voor de veiligheid, zowel fysiek als emotioneel. Je draagt zelf de thema’s aan en geeft zelf je grenzen aan.

 

Doelgroepen

 

Iedereen die wil leren omgaan met paarden op een ontspannen manier

Mensen die graag willen ervaren hoe het is om op de oorspronkelijke manier op de rug van een paard te zitten.

Mensen die om wat voor reden dan ook door het leven beschadigd zijn.

Kinderen met een PGB voor autistische stoornissen, ADHD.

Cliënten met een psychiatrische achtergrond.

Kinderen met angststoornissen en/of persoonlijkheidsproblemen (dat kan autisme zijn).

Volwassenen met een burn-out, depressie of een fysieke / psychologische beperking.

Of

Teams en managers die feedback willen op hun leiderschapsstijl.

 

Hoe werkt het?

Alle aspecten van het werken/omgaan met het paard hebben een fysieke kant en een emotionele.

 

Fysieke invloed

Paardrijden heeft een fysieke uitwerking. Het stimuleert, door op een natuurlijke manier de bewegingen van het paard te volgen, het gehele spier- en zenuwstelsel en het functioneren van de hersenen. De balans in lichaam en geest verbetert.

Ten slotte stimuleert het werken met het paard meerdere zintuigen: voelen / ruiken / luisteren.

 

Emotioneel/psychologisch

Paarden zijn gevoelige dieren die zich graag aansluiten bij de mens. Het is voor het paard belangrijk zich veilig te voelen doordat de mens leiding heeft.

Op het moment dat je dat niet kan -leiding geven, veiligheid bieden -, reageert het paard op je innerlijke gemoedstoestand. Dat wat je probeert te verbergen / te ontkennen maakt het paard groter zodat het zichtbaar wordt voor de mens. Paarden oordelen niet, maar nemen je zoals je bent.

Een paard zet je dus voor een punt dat moeilijk is voor je, maar waardevol om te realiseren. Het geeft je een uitdaging waar je van gaat groeien. En waarin je heel direct moet handelen ..... want in de natuur is het zo dat als je even aarzelt, je al bent opgegeten.

 

Effect

Je leert je-zelf kennen, je leert omgaan met angst, liefde, vertrouwen, kracht, leiderschap.

 

Angst Liefde Vertrouwen Leiderschap zijn de kerngevoelens die aangeraakt worden

 

Hoe is het voor de paarden?

Vaak wordt gezegd dat paarden een spiegel zijn. Ik zie het anders. Het paard heeft zelf ook iets op te lossen; het paard kiest jou omdat er een overeenkomst - een herkenbaarheid - is in de geschiedenis van het dier en jouw geschiedenis of probleem wat je op wilt lossen. Anders zou je willekeurig elk paard uit de groep kunnen pakken. Zo gaat het niet; meestal biedt er zich een paard aan, als je de wei in komt.

Alleen bij mensen waar de problematiek heel vast zit, kan het een belasting voor het paard worden. Ze kunnen zelf burn-out raken als er veel verborgen en vastzittende gevoelens zijn.

Over het algemeen -zeker als ze uit zichzelf naar je toe komen- zijn paarden blij met het werk dat ze samen met jou doen. Het is een bevredigende taak. De paarden op de boerderij zijn zelf veranderd en gegroeid in de twee jaar dat ze dit nu doen.